Men we are looking for you !

Onderwijs heeft meer mannen nodig

luidt het in de Metro van dit kersverse jaar.  De blog van klasse pakt eveneens uit met een prangend bericht: ‘School zoekt man, doe mee en win 250 euro’. Er worden zelfs tips gegeven om mannen a.h.w. het onderwijs in te lokken. Onze Noorderburen geven bv. als tip om met het laatste jaar secundair onderwijs met de mannelijke klasbevolking via een stage een klas van de lagere school ‘op stelten te zetten’ om ze zo te laten proeven van het onderwijs (check www.mannenvoordeklas.nu).

Klasse noemt zelfs 2012 het jaar van de man en stelt elke maand 1 actie in de kijker om meer mannen voor de klas te krijgen (http://www.klasse.be/leraren/blog.php?q=20065-2012-het-jaar-van-de-man). Met de suggesties om mannelijke leraren het onderwijs in te lokken valt zelfs een geldprijs van 250 euro te verdienen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat jaarlijks het aantal mannelijke leerkrachten in het basis- en eveneens secundair onderwijs afneemt. Alhoewel het mannelijke aandeel in het basisonderwijs amper 15% bedraagt, is dit 40% in het secundair onderwijs, maar hier moet rekening gehouden worden met het groot aantal mannelijke leraren die binnenkort de school verlaten wegens pensioen.

Het onderwijsmagazine ‘Klasse’ pakt dan dit jaar ook uit met de slogan: ‘om voor de klas te staan heb je ballen nodig’. Volgens Vlaams minister van Onderwijs Pascale Smet (SPA) heeft de zogenaamde zachtheid van deze sector hier veel mee te maken terwijl lesgeven een uitdagende en nobele job is. Het gevolg hiervan, vindt de minister, is een fout representatief beeld van de maatschappij doordat het vrouwelijk aandeel in het onderwijs zeer groot is.

Plaats een reactie